Hotel Tokajvár ***

Tokaj / Maďarsko


Ubytování

Nový moderní hotel Tokajvár*** nabízí 21 pokojů s klimatizací (19x 2 lůžk. pokoj s možností přistýlky, 1x apartmán s vybavenou kuchyní a 1x bezbariérový pokoj v přízemí). Vybavení pokojů: koupelna, WiFi, LED TV, telefon, mini-bar, trezor. K dispozici dětský koutek. Doporučujeme též pro skupiny.

PRO SKUPINY – možnost ochutnávky – vinařství Hímesudvar
Rodinná firma, která se věnuje pěstování vína a výrobě vína více než 30 let, nabízí možnost ochutnávky ve vinném sklípku, který se nachází ve městě Tokaj, cca 5 min od hlavního náměstí na ulici Bem 2, která byla v minulosti nazývána „alejí obchodníků s vínem“. Dle kroniky byla samotná budova postavena již v 16. století jako lovecká chata Jánose Szapolyaie, krále Maďarska a vévody Transylvánie.
Na vinicích o rozloze 3 ha vyrobí ročně cca 10 000 láhví jedinečného Tokajského vína.
Ochutnávka vín (6 druhů vín á 5 cl): 350 Kč / osoba
„Mini“ ochutnávka vín (5 druhů á 3 cl): 160 Kč / osoba
Pagáče (maďarské pečivo k vínu): ca 8 EUR / kg
Sýr, chléb, olivy: cca 3,5 EUR / osoba
Studená mísa s ochutnávkou vín (5x 5 cl): cca 16 EUR / osoba

Tokaj - Hotel Tokajvár ***

Tokaj - Hotel Tokajvár *** - Termíny a ceny

Termín Počet nocí Stravování Doprava Akce Ubytování Cena

Tokaj

Praha – Tokaj 779 km, Brno – Tokaj 580 km, Ostrava – Tokaj 451 km, Písek – Tokaj 736 km

Tokaj je maďarské město ležící na soutoku Bodrogu a Tisy, na okraji Zemplínských vrchů. Tokaj je známý především jako centrum Tokajské vinařské oblasti, která se zapsala v roce 2002 na seznam světového dědictví UNESCO, a město, které dalo název pro světově proslulé Tokajské víno. Tokaj leží na hlavní vlakové trati z Miskolce do Nyíregyházy a zastavují zde i vlaky vyšší kvality. Neboť historicky Tokaj nebyl významnějším správním centrem, zachoval si velmi malebný ráz. Mimo hlavní sezónu je i velmi klidným turistickým cílem. Tokaj je opticky rozdělen do dvou částí, severně od vlakové trati leží historické centrum, v jižní části Tokaje, kde se nachází i nádraží, je novější výstavba. Hlavní ulice starého Tokaje (Rákoczi utca) a náměstí (Kossuth tér) jsou pěší zónou, a tak je zdejší procházka velmi příjemná.

Tokaj skutečně žije především vínem. Na hlavní pěší zóně vám nabídnou víno v každém druhém vchodu. Prodávají zde jak luxusnější víceputňové nápoje, tak i běžná vína, často stáčená do PET lahví a prodávaná vzhledem k vysoké kvalitě za skutečně velmi nízké ceny. Vinice jsou zdaleka viditelné především na jižním svahu Tokajského vrchu (Tokaj-hegy, 516 m) za městem. Na vrcholu stojí televizní vysílač a samotný kopec je dobrým tipem k nenáročnému výletu za rozhledy do úrodných rovin Velké uherské nížiny. Nejslavnější a nejnavštěvovanější vinný sklep v Tokaji je Rákocziho vinný sklep na náměstí Kossuth tér č. 15.

Na tokajském vlakovém nádraží je jako památník umístěna historická parní lokomotiva.


Maďarsko - Tokaj - Hotel Tokajvár ***